NuFFnANg

Thursday, September 22, 2011

Ayam Kampung

Salam Buat Semua

Sejak kebelakangan ini aku banyak berkecimpung didalam arena penjualan ayam dara. market Trading ni sebenarnya lebih baik dari menternak, tetapi ia juga mempunyai masalah tersendiri.Tetapi aku tidak bermakna yang meneternak ayam kampung tidak bagus. Kedua dua perkara ni sebenarnya ada peranan masing masing. 2 tahun lepas aku hanya tumpukan pada Penternakan, walaupun aku ada membuat pemasaran sendiri tetapi aku tidak terlalu focus kepada pasaran. Kerana kesibukan menjaga ayam. Setelah aku menutup ladang ayam yg pertama aku ada byk masa utk mencari pasaran. Sekarang pasaran yang bergitu menggalakan. Jadi kedua2 peranan sebagi penternak dan  pemasaran bergitu penting. Kalu kita buat pasaran tapi x de ayam. Mcm mana nak jual.Kalu ada ayam x de pasaran pun x boleh jual.Jadi kedua2nya penting sekali.Semasa tidak aktive dlm ternakan.Aku banyak membeli ayam dari kawan2 penternak yang aku pernah kenal. Dengan cara ini aku dpt membantu mereka. Jadi sama2 boleh membuat penjualan.Kini aku telah pun dapat tanah baru untuk aku mulakan semula aktivi penternkan yang agak lama aku tinggalkan. Kekadang tu aku rindu mendengar bunyi ayam,itik,ayam mutiara dan lain lain.Tanah ini kepunyan seorang kenalan aku yang satu ketika dulu kami sama sama membela ayam.Skg ni kami telah pun  bersepakat untuk membuat bersama2.Masa hari raya kedua anak ayam yang aku masukan sebyak 3000 ekor menhadapi masalah.Lebih separuh anak ayam mati. Nak beraya pun jadi x seronok bila memikirkannya. Setelah dikaji dan diselidik rumahnya reban anak ayam telah dilanda garuda huhhuhu...kena tempias hujan.Masa tu hujan lebat sesangat. Anak ayam yang selamat dijaga dengan rapi supaya lebih selamat.Alahmdullih x de dah yang mati lepas tu. Anak anak ayam yang sihat telah pun dibeli oleh penternak yang nak bela dari umur 2minggu. Sebenarna kita boleh berbagaikan produt yang ingin kita jual.Dengan menggunakan creativity bart u kita boleh mencapai kejayaan dan mendapat pulangan yang memuaskan. Selain kita jual ayam kepada perniaga atau pasar kita juga boleh mebina 1 down strem business yang lain. Ini boleh meperbagaikan product dan juga maximize kan profit kita. Sebagai penternak kita juga diketegorikan sebagai Usahawan. kena le kita bijak mencari peluang  
didalam bidamg in kenalan saya di Banting telah membuat sebanyak 11000 ekor.selain itu dia juga menggunakan sistem tertutup. Saya terpegun apabila mengetahui beliau hanya menggunakan wang sendiri tanpa menggunakan modal pinjaman. dari bank.Bukan x nak guna tapi mcm  biasa le, bank mana yang nak bagi pinjaman pada orang melayu.Kalu kaum cina tu diaorg cepat le nak bagilkan. Aku rasa perkara ni semua org yang didalam bidang ternakan ni dan tau bertapa susahnya nak dapat bantuan dari kerajaan.sekadar bercerita dlm website tapi semuanya hampas. Tetapi kalu kita berjaya baru le diaorg ni nak tunjuk muka.Konon nya anak didik mereka le tu. Masa aku dulu pun mcm tu le juga sehingga nak minta pertolongan diaorg dri segi nasihat pun susah. Ada pulak tu siap bagi lemah semnagat lagi.Bukannya nak memabantu malahan cuba memperlemahkan semangat kita lagi. Itu le orang dari Jabatan . Orang yang baru mula langsung x di ambil berat dan diberikan bimbingan. Kalu dah bjaya baru terageh2 nk dtg tunggu muka. Cuba kita panan ggil press datang untuk buat liputan.Baru le diaorg cepat2 datang tunjuk muka. Itu le arena kita sebagai penternak org melayu.Sentiasa dilanda masalah dan ditinggalkan sendirian mencari arah tuju.












Thursday, January 27, 2011

Harga Ayam Kampung

Salam buat semua yang mengikuti blog ini.

Sekarang ini banyak persoalanyang bermain didalam kepala dan jiwa penternak.Harga ayam kampung....ad
alah soalan uta
ma oleh setiap Penternak.Persoalanya berapa kah harga ayam kampung yang patut dijual....Rata rata customer meminta harga yang rendah sampai tidak masuk akal....harga dedak telah naik..pada tahun lepas dari bulan September
sehingga December..telah naik sebanyak 4 ke 5 k
ali.Dari harga rm85/50kg sekarang ni telah mencecah sehingga hampir
rm100/50kg.Adakah masih berbalaoi untuk memberikan harga ayam kampung hidup dengan harga rm6.50/kg....tentunya tidakkan....harga dedak naik mesti le
harga ayam kampung naik...ayam daging hidup sekarang
pun telah mencecah sehingga rm5.50/kg.Ayam daging proses
pembelaan cuma 1 bulan sedangkan ayam kampung memakan masa hampir 3 bulan.Tidak masuk akal s
ekiranya id tetap dengan harga rm6.50/kg.Harga yang terrendah boleh dijual adalah sekitar rm8
/kg.Dengan harga itu baru le penternak mend
apat pulangan yang berbaloi.Pellangan juga p
erlu memahami kenaikan harga tersebut.DIkedai makan mereka jual dengan harga rm6.50/suku bahagian bermakna seekor harga menjadi rm26.00 sedangkan mereka cuma mau
membeli dengan harga rm7.00 seekor siap potong...ini adalah perniagaan berat
sebelah....dan tidak patut.Setiap orang yang berniaga semestinya maukan keuntungan, bergitu juga bagi penternak. Mereka juga menjalankan perniagaan.Mesti pernah dengar
kan istilah PERTANIAN ADALAH PERNIAGAAN. Jadi perlu lah bertimbang rasa sedikit.Jangan lah memikirkan keuntungan anda sahaja.

Tetapi lain pula cerita sekiranya mereka membeli dari perniaga perniaga diPasar Borong atau Pasar Chow Kit. Apabila mereka perniaga pasar bagi harga rm10/kg mereka sanggup pula beli tanpa tawar menawar.Kenapa perlu berlaku sebergini.
Ini lah delima penternak hari ini.Selain itu pula.Apabila penternak menghnatar ke restaurant-resturan ada pula perniagaa atau penternak lain memebrikan harga yang paling murah sehinggakan tidak masuk akal seperti harha rm7.20/kg siap proses.Yang
menghairankan penternak atau perniaga tersenut adalah melayu sendiri.Apakah kita tidak ada guide line untuk memberikan harga.Alllo kawan jangan itu macam....lu mau cari makan pun jagan le sampai bunuh gua punya peruik nasi. Jangan lah disebabkan terdesak,kita membunuh kawan2 perniaga kita yang lain.Sehinggakan seolah olah tidak ada perasaan langsung,cuma pikirkan perut sendiri sahaja. Adalah baiknya kita sebagi penternak dan perniaga MELAYU harus ada harga yang sekata.Baru le saingan sihat.Berikan service yang lebih baik dari persain
g kita.Sekiranya kita melihat cara KAUM CINA berniagaa.Mereka bersepakat,setiap orang diberikan kawasan untuk berniagaa.Contohnya Penternak Penang akan hanya hantar ayamnya dari penang sehingga ke pasar borong sahaja dan Pemborong dari Johor hanya hantar sehingga ke Pasar Pudu
sahaja.Macam ini baru betul..tidak membunuh sesama sendiri.Ambil itu sebagai tauladan.Mereka mempunyai persatuan untuk mengawasi pembagaian kawasan ini.Mengapa kita tidak boleh.adi mari le kita renung renung kan pandagan saya yang tidak seberapa ini.

Sunday, December 26, 2010

Pertubuhan Penternak Unggas Kecil Malaysia

Didalam era Penternakan Bumiputra hari ini.Kita boleh melihat bergitu ramai diantara mengusaha tani bumiputra yang Berkecimpung didalam Arena Penternakan Unggas.Kebanyakkan Kita membuat secara kecil kecilan.Jikalau hendak di ketegorikan kebanyakkannya tertumpu kepada Ayam Kampung,Itik Telur,Ayam Belanda dan Ayam Mutiara.Tetapi boleh saya katakan kebanyakan ayam mutiara dibela sebagi Pet sahaja.Kemanakah arah yang hendak dituju oleh Penternak Unggas Kecil ini? Adakah mereka mendapat perhatian dari golongan kerajaan dengan sepenuhnya..adakah bantuan dari segi ilmu,pemasaran.kewangan disalurkan kepada mereka.Jawapannyan TIDAK..Dimanakan hendak mereka pasarkan barangan Hasil ternakan mereka....Jawapannya Anda yang membuat secara kecil2an ini terpaksa mencari Pasaran sendiri dan juga bersaing dengan penternak yang membuat lebih besar dari Anda.Harga?????Kita bersaing sesama sendiri.Jikalau Penternak ayam kampung yang membuat pusingan sebanyak 10'000 ekor akan memberikan harga yang murah kepada Pelanggan mereka.KENAPA?????Jawapanyan mereka mempunyai kos makan yang rendah sedikit berbanding yang membela secara kecil2 ini.Apakan akan terjadi kepada penternak kecil...tutup reban dan lupakan sahaja niat murni anda...Disini lah masalah yang banyak dikeluhkan oleh penternak kecil.Tiada Pasaran,Harga Makan Mahal,Tidak mendapat Pulangan yang menguntungkan.Jadi apakah yang dapat membantu mereka ini.....

Masalah Penternak Kecil ini telah Aku memikirkan.Tapi apakan daya aku hanya seorang insan kecil.Pada 25/12/2010 semasa semua Penduduk Malaysia sibuk menikmati cuti Aku,Iskandar,HAsnul,Capt Zaman,Zul Mardi,Nazim dan Humayun berbincang untuk menubuhkan Pertubuhan Penternak Unggas Kecil Malaysia.Kami berharap dengan tertubuhnya Pertubuhan ini akan mendapat sambutan dari setiap penternak unggas kecil kecilan bersama kami memperjuangkan dan mempersuarakan rasa hati kepada semua Pihak.Selain itu juga kita ingin menyelaraskan Harga Ayam Kampung dan lain2 supaya mempunyai persaingan sihat diantara penternak.Selain itu juga dengan adanya Pertubuhan ini kita dapat menawasi dan mempunyai inventory figure berapa bilangan ternakan yang terdapat dari ahli2 pertubuhan supaya dapat kita membekalan kepada pengusaha Restaurant atau Perniada Pasar sekiranya mereka inginkan bekalan dari petubuhan,Kita juga dapat berbincang bersama dengan pengusaha dedak dan makan ternakan agar mereka dapat memberikan harga yang terbaik kepada kita sekiranya kita membeli dengan Quntity yang banyak.Insyallah Pertubuhan Penternak Unggas Kecil ini boleh memainkan Peranan didalam permasalah yang kita hadapi sekarang....

Niat Murni kami diharap mendapat sambutan dikalangan Penternak Penternak Unggas Kecil Di seluruh Malaysia.Ia akan memberikan banyak menafaat kepada kita semua.Sekurang kurangnya kita mendapat berbincang masalah yang kita hadapi.Kami akan membawa Pertubuhan ini kepada MOA supaya mereka mengetaui kehadiran persatuan ini di Malaysia.

Kepada Yang ingin menjadi Ahli Pertubuhan ini Boleh menghubungi Saya di talian 0169704360 atau Iskandar di Talian016 9056969

Sumbangan anda Kepada Pertubuhan Akan Menbawa Menafaat Kepada Semua. AMIN

Tuesday, December 7, 2010

Ayam Kampung Dan Ayam Kacuk

Salam buat semua
Lama juga aku x update blog ni.Ye lah dua tiga bulan yang lalu agak sibuk denganurusan Ladang hinggakan terlupa dengan Blog aku ni huhuhuhu..Kesian dia dan juga penunjung blog aku yang setia.
Dalam masa beberapa bulan yang lalu,aku uga sibuk dengan Seminar-seminar yang aku kunjungi.Buka apa sekadar nak menambahkan ilmu aku yang x banyak mana ni.Hari ni agak tidak sibuk dengan urusan2 tersebut.Selain tu aku juga terpukul dengan panggilan dari rakan2 ternak berkenaan ayam kampung Asli dan Kacuk.Masih ramai diantara kita yang masih tidak mengetaui perbezaan anyam kampung asli dan kacuk.

Kalu diikutkan sebenarnya AYAM KAMPUNG ASLI sudah tidak ujud lagi diTanah Melayu tercinta ini.Ia adalah kerana pada kurun ke 18 ayam kampung asli ini telah berkacuk dgn ayam ayam yang dibawa boleh Inggris ke TANAH MELAYU.Jadi Baka Baka Asli yang ada sekarang ini telah terkacuk secara langsung atau tidak langsung pada masa itu.Jadi ingin saya tekankan disini AYAM KAMPUNG ASLI sudah tidak ada lagi di TANAH MELAYU.Apa yang adalah hanya lah ayam kampung yang ditetaskan secara semulajadi.Disini lah perbezaannya.

Apabila panggilan dari Rakan Ternak tentang ayam belaan saya,Ia menjadi satu kesusahan unutk saya menjawap soalan tersebut.Biasanya merekan akan tanya "saudara bela ayan kampung asli ke atau kacuk" bila saya jawap kacuk mereka akan berkata oooooooooo....

Pada pandagan mereka ayam kampung kacuk adalah ayam kampung merah.Sebenarnya ayam kampung mempunyai 4 ketegori.

1)Ayam Kampung tetas semula jadi
2)Ayam Kampung Incubator@7 color Chicken yang dikacukan dgn Ayam Laga supaya mendapat Pembesaran yang cepat
3) Ayam Kampung Merah@Brolier Red Color
4) Ayam Kampung Botak@ Red JA Naked Neck

Diatas adalah ayam kmpung yang diiktirafkan oleh MARDI sebagai ayam kampung.

Ayam Kampung yang terdapat dipasaran dan diternak oleh kebanyakan Komesial Bumiputra Farm adalah ayam kampung@7 color.Ia mempunyai ciri ciri ayam kampung yang biasa terdapat dibelakang rumah di kampung2.AYam jenis ini mempunyai komesial value yang tinggi dimana,Ia mempunyai ciri ciri yang sama dengan ayam kampung biasa.Ia juga mudah didapati dengan banyak dari trader trader anak ayam kampung.Ayam kampung ini sekiranya anda ingin mebuat fram yang melebihi 10000 ekor juga tidak mempunyai masalah.Tetapi ayam kampung belakang umah amatlah susah untuk mendapat benih walaupun hanya 500 ekor anak ayam.

Selain itu juga sekiranya anda ingin membuat komesil ia mempunyai nilai yang rendah.KENAPE!!!!!!

1) Anda perlu menunggu sehingga 6 bulan untuk mendapatkan pembesaran yang cukup
2) Berat ketika umur 6 bulan sekitar 900grm ke 1.kg
3) Pembiakan yang lembab.Dimana hanya sekitar 10 biji sahaja bertelur dalam sebulan.Berkemungkinan hanya 4 ekor je yang menetas.
4) Nilai harga jualan hampir sama dengan ayam kampung 7 color.Sekitar RM12 ke RM18
5) Mempunyai rupa dan wajah yang sama dengan ayam kampung 7 color

Lima point diatas adalah perbezaan diantara ayam kampung 7 color dan ayam kampung belakang umah.

Selain itu ayam kampung 7 color ini mempunyai pembesaran 3 bulan untuk mendapat berat sekitar 1.3kg ke 2kg.Dengan ini nilai komesial adalah lebih baik ntuk menternak ayam kampung 7 color berbandingkan ayam kampung belakang umah.

Saya berharap ramai yang tidak tertipu dengan ayam kampung 7 color dan ayam kampung belkang umah.Ada juga segelintir penternak ayam kampung yang tidak jujur mengaku ayam kampung yang mereka ternak adalah ayam kampung asli.Jadi disini saya berharap anda tidak tertipu.Secara logiknya tidak mungkin ada penternak ayam kampung belakang umah boleh mebela lebih dari 300 ekor dalam 1 masa.Sebab benih anak ayam ini adalah sangat sukar untuk didapati.JADI BERHATI HATI ketika membeli ayam tersebut.

Ayam Kampung Bolier red color atau RED Ja Naked Neck adalah ayam kampung kacuk yang memang diperbuat untuk mendapatkan pembelaan yang cepat.Hanya dalam 45 ke 50 hari berat ayam tersebut boleh mencecah ke 1.5kg.

Walau bagaimana pun keempat2 ayam kampung diatas telah diterima dipasaran.Jadi tidak ada masalah untuk anda menternak salah satu diantaranya.Hanya perbezaan adalah dari segi harganya sahaja.

Monday, October 11, 2010

Ilmu dan Masalah Penternaka Ayam Kampung....dedak naik lagi

Lama juga ku x update blog ni. Bukannya x nak update tapi x de cerita yang terbaru.Sekarang ni baru je balik dari Institute Unggas Alor Gajah Melaka. Pada 3/10/2010 aku telah pun mendaftarkan diri di Institute Unggas Alor Gajah setelah mendapat surat tawaran untuk mengikuti Khursus Ternakan Ayam Kampung Komesial Sesi 09/10.Lama juga aku memohon Khursus tersebut dari bulan February 2010.Ingatkan dah x dapat...Rupanya ramai yang memohon Khursus tersebut sehingga hampir 1000 orang.Masih ada 300 permohonan yang belum dipanggil.Bergitu ramai yang memohon.Pada yang masih belum dapat harap dapat bersabar.Walaupun aku te
lah menghadiri khursus seumpama ini di Ireland dulu tapi pada aku masih banyak perkara yang aku perlu pelajari.Ilmu ada penyuluh kehidupan kita.Tanpa Ilmu kita seumpama berjalan didalam gelap.Bergitu juga le sekiranya kita x mempelajari ilmu didalam bidang yang kita ceburi maka kita akan hilang arah tuju.Semasa di Melaka bergitu banyak ilmu yang aku dapat.Sama ada yang telah aku ketahui atau pun yang belum pernah aku ketahui. Contohnya dari segi perundangan dan pengeraman.Selama ni aku x tau pun yang lain negeri mempunyai undang-undang yang berbeza didalam ternakan ayam kampung atau pun ayam daging.Selain dari itu kita juga mendapat kenalan ternakan yang kita ceburi.Lebih kurang 38 peserta yang menghadiri khursus tersebut maka 38 kenalan baru le yang aku dapat.Baik dari kedah hingga lah ke johor kelantan dan terengganu.Adalah sangat penting bagi kita untuk mengenali rakan rakan ternak seperjuangan.Ini membolehkan kita bertukar tukar fikiran dan bersama memajukan insdustri ayam kampung ini.Banyak juga perkara yang kami perbincangkan.Salah satunya bagaimana untuk memajukan insdustri ayam kampung bagi penternak melayu dan juga masalah masalah yang dihadapi oleh setiap penternak.

Sekarang ini sedar x sedar harga dedak dah semakin naik.Bagaimana hendak kita hadapi.Harga jualan masih ditakuk lama.
.Semakin hari kos operasi semakin tinggi.Kalu Penternak ayam daging ok le juga sebab diaorg ad
a Persatuan.Penternak ayam kampung sama nak tolong jawapkan.Kita semakin tersepet ditengah tengah..diantara pembekal dedak dan juga membeli ayam kampung.Sekiranyan kita bersatu aku yakin kita dapat mengatasi maslaah ini.Yang penting sekarang ni harga dedak perlu dipikirkan.Harga s
emakin tinggi..kena cari jalan alternative untuk perkara tersebut kerana 70% kos operasi adalah dedak ayam kampung.Harga dedak
telah naik rm3,menjadi rm97 untuk starter gold coin..Sekiranyan kita membeli dedak ayam kampung dengan pengilang bumiputra mungkin kita masih boleh bersaing..kalu x tutup kandang le kita....tetapi perjuangan harus diteruskan.....Ie Agro sedang berbincang dengan sebu
ah kilang Bumiputra untuk bergabung supaya dapat kita mneghatasi masalah yang sedia ada.

Lepas habis khursus ternakan ayam kampung komesial 2 orang perserta telah datang mela
wat ladang ternakan ayam kampung kami di Ulu Langat.Kami bertukar2 pikir sambil bersantai.EN Suhaimi dari Ampang d
an Juga EN Shahrul dari Tapah telah sudi singgah diLadang kami.Aku meberikan sedikit penerangan berkenaan projek ayam kampung yang aku jalankan.Diharap dapat memberikan sedikit panduan sebelum mereka start projek ayam kampung....Aku pun bukannya pandai sangat sikit2 boleh le...

Friday, September 3, 2010

ProJek Penternakan Ayam KampUng Berkelompok IE AGRO AK Farm

Permintaan Ayam Kampung Kini mempunyai permintaan yang Sangat tinggi dipasaran sekarang.Dimana Ayam Kampung tidak mencukupi untuk Keperluaan Pengguna,Selain daripada masalah halal yang tidak diambil berat oleh Penternak Cina telah Memdorong kepada Kami Berkecimpung dengan seriusnya didalam bidang ternakan ini.Ramai penternak Melayu gagal didalam Bidang Ini kerana tidak mempunyai pasara dan pengetahuan yang cukup.

Sekarang Anda Jangan Risau!!!!Bersama Ie Agrop Group Kami sedia membantu anda.

Kami dri Ie Agro Group Sdn Bhd,Telah Pun menyiapkan 1 proposal projek untuk Projek Ayam Kampung Berkelompok.Syrikat Kami sedang mencari Peserta yang berminat untuk membuat Pelaburan didalam Projek ini.

Kelebihan ProjekTernakan ayam kampung berkelompok Bersama Ie Agro Group Sdn Bhd.
1)Sistem reban Ayam Bereffecian dan bersih.
2)Menyediakan Teknologi yang terkini didalam Penternakan Ayam Kampung dan kadar kematian yang rendah
2)Kami menjaminkan Pulangan yang tinggi didalam perlaburan tersebut.
3)Kerta kerja untuk memohon Pinjaman Bank di Sediakan Oleh pihak Kami.
4)Tunjuk ajar dan panduan serta kihmat nasihat dri tenaga yang berpengalaman
5)Membekalkan anak ayam dan Dedak ayam Dengan harga yang murah
6)Perjanjian Pembelian semula Ayam kampung yang diternak dengan harga yang tinggi.
7)Perserta tidak perlu memikirkan pasaran.
8)Tempat disediakan Oleh Pihak Ie Agro Group Sdn Bhd di Hulu Langat Selangor
Berminat Hubungi Kami

Rohaizan Shafie
0169704360
Business Development Manager
Ie Agro Group Sdn Bhd
Kuala Lumpur

Friday, August 20, 2010

Disini aku sertakan sedikit Tips ternakan Lembu.Kos makan semakin tinggi sekiranya kira x betul2 pikirkan jalan alternative boleh mengurangkan keuntungan.DIdalam Kajian Pihak Mardi.Jerami padai adalah slaah satu alternative untuk mengurangkan kos makan ternakan ini.Jerami padai mempunyai kandugan nurition yang Baik utk Lembu dan Kambing.Bukan sahaja harga nya yang murah malahan juga boleh mengemukkan Lembu dan kambing ini terutama yang menjalankan ternakan secara Fitlod.Bayangkan kepada penternak lembu yang mempunyai sawah padi sendiri,berapa jimatkan KOS anda????Tapi bagaimana pula yg x ada Sawah padi.Jangan risau dizaman sekarang ini Jerami mempunyai nilai komesial yang agak tinggi.Dengan ada nye permintaan dari Penternak jadi Syarikat2 Pertanian dan Pengilang mengambil inisatife untuk membekalkan kepada Penternak penternak Lembu dan Kambing yang tidak mempunyai sawah padi dapat membantu mengurangkan kos makanan untuk ternakan mereka.Harga yang dikenakan adalah sangat minima.Ianya lah harga kos pengurusan jentera pengankutan dan jentera pengulungan jerami tersebut untuk memudahkan Penghantaran kepada penetrnak.Harga yang biasa dikenakan adalah sekitar Rm110 ke rm150 harga tidak termasuk penghantaran.Sekiranya dikira dengan kos pengankutan hanya sekitar rm200 ke rm250 berpandu kepada distinasi.Jerami padi digulung sehingga seberat 350kg.

Selain dari gulugan Jerami pada Terdapat juga sebuah Kilang yang membuat makan ternakan Lembu dan Kambing dengan mengunakan Jerami pada sebagai asas Pellet makann ternamkan mereka.
Mengikut kata Penternak yang telah menggunakan produk ini.Kenaikan sebanyak 1 kg ke 1.3kg sehari.Bahan yang digunakan didalam Pallet Lembu dan Kambing adalah Jagung,Jeramai Padi,dedak padi.Fish mill,Minyak sawit,PKE dan Molass. Cara pengurusan lembu daging adalah lebih mudah jika dibandingkan dengan lembu tenusu. Ada empat cara pengurusan yang boleh dilakukan untuk pembiakan lembu daging iaitu:

1. Meragut Lepas Bebas Lembu-

lembu dibiarkan bebas meragut di kawasan rumput, sama ada di kawasan sendiri atau bukan. Cara ini amat sesuai bagi penternak/ pengusaha yang mempunyai keluasan padang ragut sendiri yang mencukupi. Ini memudahkan lembu-lembu membiak kerana lembu betina bebas bergaul dengan lembu-lembu jantan.

2. Berkurung atau Fidlot
Memelihara lembu secara intensif dalam kandang atau kurungan untuk pengeluaran lembu daging melalui pen
ingkatan berat badan atau menggemukkan lembu dengan memberi makanan bermutu, air bersih, mineral dan vitamin yang secukupnya dalam tempoh tertentu.

Dengan cara ini, lembu-lembu pembiak sentiasa berada di dalam kandang. Makanan yang diberikan sama ada rumput atau dedak atau campuran kedua-duanya diberikan pada kadar berat kering 3 - 5% daripada berat badan lembu setiap hari. Biasanya, rumput potong diberikan pada waktu pagi dan dedak diberikan pada waktu petang. Ruang lantai yang diperlukan ialah kira-kira 30 kaki persegi bagi setiap ekor ternakan. Usaha yang lebih adalah diperlukan bagi mencuci kandang dan menjaga kebersihan persekitaran.
3. Separa Intensif
Cara ini lebih sempurna dan praktikal di negara ini. Lembu yang dipelihara dibenarkan bebas meragut sama ada di kawasan rumput yang berpagar atau di kawasan ragutan awam dalam tempoh masa yang dihadkan. Lembu-lembu dihalau balik ke kandang untuk makanan tambahan dan berteduh di sebelah malam. Ini bermakna penternak perlu menyediakan kandang malam dan kawasan meragut yang mencukupi.

4. Integrasi Dengan Tanaman Utama
Di negara kita, kawasan tanaman utama seperti kelapa sawit, getah, kelapa dan dusun adalah sangat luas. Di bawah tanaman ini, biasanya terdapat banyak rumput-rumpai yang subur. Pada kebiasaannya, racun rumpai digunakan bagi mengawal tanaman itu. Integrasi dengan ternakan akan menjimatkan wang untuk meracun, di samping mengurangkan kos pembajaan ladang.

Sumber: Perkhidmatan Veterinar Negeri Terengganu / e-agriculture blog

0 Viewer Comments